ΑΣΤΕΡΙΑ

ΕΛΛΗΝΟ-ΣΑΛΕΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΟΤΗΜΑ

 

Το συγκότημα γεννήθηκε το 1993 με πρωτοβουλία του Giorgio V. Filieri που έχει πάθος με την ελληνική κουλτούρα και τις παραδόσεις του Σαλέντο και είναι απόγονος μιας οικογένειας "σονατόυροι άτσε τραβούδια", δηλαδή λαϊκων τραγουδιστών οι οποίοι εκτός από το να εκτελούν παραδοσιακά κομμάτια, ήταν επίσης και κατασκευαστές των μουσικών τους οργάνων, κυρίως κιθάρες, μαντολίνα, βιολιά, ντέφια, κτλ.

Ο ξέφρενος ρυθμός του Pizzica Pizzica και η αρχαία ελληνική γλώσσα που ομιλείται στη Στερνατία και στην ελληνόφωνη περιοχή του Σαλέντο, έγιναν τα κύρια σύμβολα του συγκροτήματος Αστέρια καθώς και πολλών νέων υποστηρικτών και θαυμαστών που ενώθηκαν σταδιακά μαζί τους. Από το 1994 έως σήμερα, το συγκρότημα Αστέρια, εκτός από το να γεμίζει με ευθυμία τις πιο γνωστές γιορτές του Σαλέντο, συμμετείχε σε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, πραγματοποίησε συναυλίες στην Ελλάδα και στην Βόρειο Ήπειρο και εμφανίστηκε σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Χάρις στο συγκρότημα αυτό, ξαναζωντάνεψαν στη Στερνατία πολλές παραδόσεις όπως "I Passiuna tu Cristu' " δηλαδή "Τα Πάθη του Χριστού" τραγουδισμένα στην τοπική γρεκάνικη γλώσσα στα αγροκτήματα της περιοχής κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, "La Strina", χριστουγεννιάτικος ύμνος της "Strenna" (χριστουγεννιάτικο δώρο) και άλλες εκδηλώσεις που συνδέονται με το Καρναβάλι και γιορτές Αγίων.

Εκτός από μουσικό συγκρότημα, το Αστέρια είναι και πολιτιστικός σύλλογος που στοχεύει στην υπεράσπιση και τη διάσωση των παραδόσεων των ελληνόφωνων χωριών. Συνεργάζεται με το "Παρατηρητήριο της Διασποράς, των Πολιτισμών και των Ιδρυμάτων των Υπερπόντιων Χωρών" του Πανεπιστημίου του Λέτσε και με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

*********