ΧΩΡΑ ΜΑΣ

 

Το Κέντρο Μελετών "CHORA-MA / Χώρα Μας" (= το χωριό μας) γεννήθηκε το 1975 με ένα φιλόδοξο σχέδιο: να γίνει ο πολιτιστικός πνεύμονας της κοινότητας και σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Grecia Salentina. Οι στόχοι του "CHORA-MA" επικεντρώνονται:

  1. στη διαφύλαξη της ιστορικής και γλωσσικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει η "Γρήκο" δηλαδή η ελληνόφωνη διάλεκτος της Στερνατίας που ακόμα χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό των κατοίκων της.
  2. στη διάσωση και αξιοποίηση των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων καθώς και στην τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη του Ελληνόφωνου χώρου.

Το 1979, με πρόεδρο τον καθηγητή Carmine Greco, δημιουργούνται στο κέντρο μελετών, τρία εργαστήρια μελέτης, το πρώτο ασχολείται με την Αρχαιολογία και Σπηλαιολογία , το δεύτερο με την ελληνόφωνη διάλεκτο "Griko" (Γρήκο) και το τρίτο με θέματα κοινωνικού προβληματισμού.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η Maria Specchia διαδέχεται τον Greco στην προεδρία. Το 1980 παρουσιάζεται το βιβλίο του Paolo Stomeo "Ανέκδοτα Διηγήματα της Στερνατίας". Στις 24 και 25 Απριλίου του 1982 το "Χώρα Μας" οργανώνει το 1ο Συνέδριο Γραικάνικων Σπουδών με στόχο τη διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνόφωνη διάλεκτος στη Στερνατία και στη Γραικία Σαλεντίνα. Συμμετείχαν στο συνέδριο σημαντικοί μελετητές όπως: Carlo Prato, Paolo Stomeo, Mario Marti, Domenico Novembre, Francesco De Luca, Papas G. Ferrari. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους επισκέφτηκε τη Στερνατία ο Δήμαρχος του Χαλανδρίου Νίκος Πέρκιζας. Τον Ιανουάριο του 1983 ο Υπουργός Εξωτερικών Emilio Colombo βραβεύτηκε στο Κέντρο Μέλετων από τον νέο πρόεδρο Donato Indino. Από το 1985 πυκνώνουν οι επαφές με τον ελληνικό χώρο και πραγματοποιούνται σημαντικές πολιτιστικές ανταλλαγές.

Το Κέντρο Μελετών "CHORA-MA" καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διαφύλαξη της ποιητικής, θεατρικής και μουσικοχορευτικής παράδοσης της περιοχής της "Grecia Salentina". Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε συνεργασία με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα "Asteria" (μέλος του "Chora-Ma) το οποίο ασχολείται με τη διάσωση και παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών και χορών του Σαλέντο και της "Γραικία Σαλεντίνα". Με επικεφαλής τον κ. Giorgio V. Filieri τα "Αστέρια" έχουν πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις σε σημαντικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία αποσπώντας πρόσφατα το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού συγκροτήματος του Σαλέντο. Το "Χώρα Μας" έχει επίσης στο δυναμικό του το παραδοσιακό συγκρότημα των αδερφών De Santis "Avledda".

 

 

(Μετάφραση: Γιώργος Παντελιός)